top of page
  • Writer's picturebirgita

ELEKTROONILINE: Milliseid elektroonilised vahendid inimeste elu igapäev lihtsustavad?

Mõned väidavad veendunult, et igasugused elektroonilised vidinad on inimesed laisaks muutnud ja ''oma peaga'' enam üldse ei mõelda. Kohati võib see ju tõele vastata, samas aga tuleb ka nõustuda, et paljud igapäevased tegevused on tänu elektroonilistele vahenditele ja tehnoloogia võidukäigule meie jaoks muretud ning aitavad väärtuslikku aega kokku hoida.


Allikas: Shutterstock

Inimeste elutempo on kiire ja kõige muu kõrvalt majapidamisülesannetega tegelemine võib tihti tekitada rohkelt stressi. Tihti unustame või ei mõtle sellele, et just elektroonilised vahendid ja nende areng ongi üks nendest kohtadest, kust on tekkinud lisaaega selleks, et saaksime muudesse valdkondadesse rohkem aega panustada. Järgnevalt 3 põhilist, mille üle igapäeva elus tänulik olla mitte ainult mugavuse, vaid ka aja kokkuhoiu eest:


Pesu pesemine. Esimesed pesumasinad olid käsitsi opereeritavad ja valmistatud puidust. Hiljem tehti neid juba metallist. Teadaolevalt leiutas esimese kodumajapidamises kasutatava pesumasina ameeriklane William Blekstouns 1874. aastal ja toonane ilmaime oli mõeldud tema naisele sünnipäevakingiks. Siiski läks veel mõni aeg mööda, kui patenteeriti maailma esimene elekrijõul töötav pesumasin 1910. aastal. Täna ei kujutaks enamik inimesi elamist ilma pesumasinata ettegi - tänapäeval on need juba ka väga energiasäästlikud, enamjaolt sisse-ehitatud kuivatusfunktsiooniga ja juba ka telefonirakenduse kaudu juhitavad. Tegemist on tõesti majapidamises vajaliku masinaga - proovige vastasel juhul ette kujutada seda ressursikulu aja ja vee näol.


Nõudepesumasin. Esimene nõudepesumasin leiutati 1886. aastal naise poolt, kes võõrustas tihti külalisi ja tahtis masinat, mis peseks nõusid kiiremini kui tema teenijad. 1950ndatest alates on nõudepesumasinad olnud standardsed köögitehnika osad kodumajapidamistes ja nende areng ning funktsioon ja väärtus ressursi kokkuhoius on sarnased pesumasinale.


Robot-tolmuimejad. Esimene manuaalne tolmuimeja leiutati 1860. Meile aga juba tuttavama kujuga tolmuimeja koduseks kasutamiseks egutatu 1905. aastal Inglismaal. Läks aega, kuid nüüdseks on meie turul olnud juba pea 20. aastat robot-tolmuimejad, mis on tänaseks jõudnud juba paljudesse kodudesse üle maailma. Robot-tolmuimejad toetavad nii kiire eluviisiga inimeste elusid kui ka vananevas ühiskonnas eakaid, kes ise enam kodutöödega nii lihtsasti toime ei tule. Lisaks põrandakoristusele on tänaseks olemas ka juba robotid, kes pesevad nii põrandaid kui ka aknaid.



10 views0 comments

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page