top of page
  • Writer's pictureKertu

KIRJALIK: Mis on emotikonid ja millised on praeguse hetke popimad emojid?

Kirjalikul viisil ei saa alati enda emotsioone ja reaktsioone lihtsalt sõnadega väljendada. Seetõttu on kasutusele võetud ja aina popimaks läinud emotikonid, mida kasutavad tänapäeval nii noored kui ka vanemad inimesed.


Mis on emotikonid?

Emotikon on emotsioonide väljendamiseks kasutatav tekstipõhine kirjavahemärkide kombinatsioon, mis kujutab näoilmeid. Sõna "emotikon" tuleneb ingliskeelsest vabaühendist emoticon, mis tuleneb omakorda sõnadest "emotion" – emotsioon ja "icon" – ikoon ning tähendab emotsiooni edastavat ikooni.

Emotikonid on rangelt tekstipõhised, samal ajal kui emojid (hääld. emodži) on pildipõhised. Ehk siis kui kirjutad klaviatuuril :-) muutub see paljudes programmides😊.


Millised on praeguse hetke viis populaarseimat emojit?

Ettevõte Brandwatch tegi 2020. aasta alguses uuringu aastal 2019 kõige rohkem kasutatud emojide kohta. Tulemused olid järgmised loendades populaarseimast viiendal kohal olevani.

1. Rõõmupisaratega naerunägu 😂

Rõõmupisaratega naerunägu kasutatakse tihti naljakate juttude, lausete või pilditega. See väljendab inimest naermas nii väga, et tal on sellest pisarad silmas. Seega miski on mitte naljakas, vaid väga naljakas.

2. Valjusti nuttev nägu 😭

Valjusti nutvat nägu kasutatakse enamjaolt kurbadel hetkedel, mis ajavad nutma. Viimasel ajal on aga ka hakatud seda kasutama ülimalt naljakate asjade korral näitamaks, et ollakse nii naerupisarais, et need voolavad mööda nägu alla. Siiski tegelikult on antud emoji mõeldud kurbuse näitamiseks.

3. Punane süda ❤️

Punane süda on universaalne märk näitamaks armastust. Punase südame emoji sobib nii pereliikmetele, kallitele inimestele ja ka armastatule saatmiseks. Seda kasutatakse ka siis, kui ollakse millegi eest väga tänulik.

4. Naerust kõveras nägu 🤣

Naerust kõveras märk on kunagise väljendi ROFL ehk Rolling on the floor laughing (Naerust kõveras põrandal naermas) emoji. See väljendab ülimalt naljakaid olukordi ja kasutataksegi tihti naljakate olukordade puhul.

5. Südamekujuliste silmadega naerunägu 😍

Südamekujuliste silmadega naerunägu väljendab tugevat meeldimist millegi osas. Näiteks, kui keegi postitab ilusa pildi, näed oma lemmikut bändi või väljendad meeldimist kellelegi. Südametekujuliste silmadega naerunägu kasutatakse tihti koos punase südamega.


Emojisid saab kasutada igaüks, kuid enne nende kasutamist tasub teada ka natukene rohkem nende kohta. Tihti on juhtunud, et tähendust ei teata ja kasutatakse pisarates naerunägu kurvas olukorras ja näiteks kakajunni emojit arvates, et see on kook. Seega enne saatmist tasub mõelda, kas see ikka on õige emoji.

439 views0 comments

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page