top of page
  • Writer's pictureCarelin

LOODUS: Kuhu minna nädalavahetusel Tallinnas loodust nautima?

Updated: Mar 1, 2020

Tänavu on kevad kuidagi eriti varajane olnud. Kevadekuulutajad ja päike kutsuvad eriti tingivalt majast välja. Kuid kuhu minna ja mida teha Tallinnas või selle läheduses? Looduses on palju valikuid tegevusteks ja parim osa nende puhul on see, et väga tihti ei maksa need ka midagi.


Et rappa minna, ei pea Tallinnast isegi välja sõitma. Pääskülas on ideaalne raba rada neile algajatele, kes oma orienteerumisoskustes veel päris kindlad ei ole. Õpperaja pikkus on 2.4km ning terve õpperaja äärde on paigutatud infotahvlid, mis tutvustavad raba geoloogilist arengut ja ajalugu. Ülevaate saab mudase põhjaga veekogus esinevatest veetaimedest, -lindudest ja -putukatest, aga ka olulisematest rabataimedest ja marjadest.


Kui raba ei tõmba on alati võimalus minna Stroomi ranna võlusid nautima, olenemata aastaajast. Rannaliival jalutades on mõnus kuulata lainete murdumist ja tuulisema ilma puhul on rannas näha ka kohalikke lohesurfareid. Stroomi rand on inimese- ja loomasõbralik. Rattaga on võimalik sõita Koplist mõõda kergliiklusteed Kakumäeni välja. Promenaadil on ka 9 meetrine linnuvaatlustorn, mis on ehitatud kõrgendikule seega absoluutne kõrgus on tornil ligi 13 meetrit. Linnuvaatlustorni kõrvale kergliiklustee äärde on paigutatud teabetahvel, mis annab infot Mustjõe roheala elurikkusest- lindudest, taimedest, nahkhiirtest ja liblikatest. Suviti on Stroomi rand palavalt armastatud lastega perede poolt, kuna meri läheb väga laugelt sügavaks. Lisaks on hea teada, et ujumishoojal on ka rannavalve kohal.


Aegajalt on vaja linnakärast eemale saada, metsa puudekohina kätte. Üks võimalus on minna Harku metsa loodusradadele. Loodusrada on kaheksa kilomeetri pikkune ja ringikujuline. Keskmiselt läbitakse rada 3-5 tunniga. Terve raja peale on jaotatud 13 infoalust. Teabetahvlitelt saab lugeda Harku luitestikku, erinevate metsade- ja sootüüpide kohta. Autoga liiklejatele on hea uudis see, et loodusraja alguses on ka parkla saja autokohaga.


Teine võimalus on minna avastama Männiku metsasid. Männikul saab mängida diskgolfi, õppida surfama wakepargis ja ujuda kurikuulsates karjäärides. Diskgolfi raja pikkuseks on 1405 meetrit ja korve on kokku selle raja peale 18. Estrella Wakepark on veelaua kaablipark Tallinnas. Kuigi veelauasõit kaablipargis ehk cable wakeboarding on veel väga uus asi Eestis, on see väga kiiresti arenev spordiala. Veelauasõit näeb välja selline: veelaudurit veab paadi asemel edasi spetsiaalselt ehitatud kahest mastist koosnev süsteem ja väikese võimsusega elektrimootor. Kuna veelauasõitjat veavad kaablit on see tegevus ohutum kui paadi taga veelauatamine. Spordialaga on oodatud tegelema igas vanuses kuid sportlikus vormis inimesi. Männikule on võimalik minna auto, bussi, rongi või kondimootoriga. Autodele on mõeldud teeäärsed parklad. Männikul on ka väga mõnus kergliiklustee, kus on ka pingid puhkepausideks. Küll, aga ei ole kergliikulusteel ühtegi prügikasti, selleks peab võtma oma isikliku koti, kuhu prügi saaks tekkimisel panna.


Kohti kuhu minna Tallinnas ja selle lähistel jagub. Kõigile leidub midagi. Keda mets, raba ega rand ei kõneta, võib leida täpselt paraja koguse loodust hoopis ühest Tallinnas olevatest parkidest. Ja kui eriti hästi läheb, saab mõnes pargis isegi vabaõhumuusika konsterte ja lavastusi nautida, kuid selleks peab kõrvad ja silmad lahti hoidma, et ikka õigel ajal parki satuks.

7 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page