top of page
  • Writer's pictureCarelin

SOTSIAALNE: Kuidas ära tunda mürgist suhet?

Mürgine suhe töötab sarnaselt rotimürgile. Alguses lõhnab magusalt ja meelitab juurde, kuid hiljem on sellel laastavad mõjud. Mürine suhe on nii salakaval, et tihtipeale ise seda ei tunta ära enne kui keegi teine väljaspool suhet nagu sõber või pereliige sellele viitab. Arvatakse, et kui suhtes füüsilist vägivalda pole, on kõik hästi- ei. Isegi kui suhtes pole füüsilist vägivalda kuid vaimne vägivald ikka toimub, on suhe kindlasti mürgine ning vaikselt tapab selline suhe.


Suhte mürgisus võib kujuneda üle aja, suisa aastate jooksul. Kuna see protsess toimub aeglaselt, võib olla raske märgata muutusi partneri käitumises. Vahel võib isegi juhtuda, et mürgine käitumine tundub õigustatuna. See mürgisus võib küll väga aeglaselt suhte vältel lekkida, aga lekkiv kraan võib ka ära uputada. Seetõttu on väga oluline aeg ajalt astuda paar sammu tagasi ja teha väike ülevaade iseenda jaoks. Mitte päris analüüsina vaid pigem enesekontrollina. Võib juhtuda ka, et hoopis oled sina ise see, kes suhte mürgiseks teeb.


Milline näeb ebaterve suhe välja? Kolm märki mürgisest suhtest on:


1. Mineviku vigadest mitte ülesaamine


Kõik inimesed teevad elus vigu, nii tehakse ka suhetes. Inimeste ülesanne on oma viga parandada ja eluga edasi minna. Kuid vahel jäädakse minevikku kinni ja hakatakse nagu skoori pidama, et kes mida valesti tegi, et tulevikus seda enda jaoks ära kasutada. Oletame, et Jüri käitus Mari sünnipäeval 2015. aastal väga nõmedalt. Igal aastal tuletab Mari meelde talle kui nõme ta oli, aga kuna Jüri nägi, et Mari saadab flirtivaid sõnumeid teistele, peaks neil seisud võrdsed olema ja suhe tasakaalus. Kindlasti mitte. Suhtes skoori pidamine on mürgine mitmel põhjusel. Esiteks vanu probleeme üritatakse siduda uuega, tehes probleemi algsest veelgi suuremaks. Teiseks tuues vanad valestitegemised uuesti päevakorda, tulevad vanad emotsioonid nagu süü ja kibedus minevikust, et manipuleerida partnerit tänapäevas end halvasti tundma. Kui selline käitumine pikalt käib, siis lõpuks kulutatakse enamus energiat suhtes enda tõestamisele mitte üksteisele. Lahendus oleks tegeleda iga probleemiga individuaalselt, juhul kui need otseselt seotud ei ole. Oluline on mõista, et kui valida kellegagi koos suhtes olemise poolt, vaikides nõustud ka tema eelnevate tegude ja käitumisega. Kui tema eelnevate tegudega leppida ei suuda siis ultimaatselt ei suuda sa ka leppida temaga.


2. Mitte kunagi vastutuse võtmine


Alati me ei võta omaks oma vigu ja probleeme, see on okei, keegi pole täiuslik. Kui iga kergem meeldetuletus oma partnerile, tema põrandale vedelema jäetud sokide kohta, lõppeb suure tüliga, kuna ilmselgelt oleksid sina pidanud teadma, et tal on raske nädal olnud- on see suur märk mürgisest suhtest. Kõigil inimestel on egod, kuid kui mitte kunagi ei võeta vastutust, muutub suhte tasakaal mürgiseks. Terved inimesed suudavad võtta vastu tagasisidet ja parandada ennast vastavalt vajadusele. Kahjulikud partnerid süüdistavad sind kui nemad sulle viga teevad. See on nagu kahe suunaga tee, alati vaadatakse, kuidas partner mõjutab meid, kuid tähele peaks panema ka seda, kuidas meie mõjutame neid. Oma tegude eest vastutamisega ja vigadest õppimisega inimesed kasvavad ja arenevad, ning sama teeb ka suhe. Kuid kui inimesed ei võta omaks, ei õpi ega arene siis nad kordavad samu vanu radu. Sellised inimesed elavad minevikus ja on kaitsval positsioonil. Kuid suhe, mis ei arene ning muutu sügavamaks, käib ainult ringiratast samamoodi, on ka mürgine. Kellegi teise armastamine, ei väljendu ainult läbi mugavuse ja hästi tundmise kuna tervislik armastus eeldabki pisut ebamugavust endale.


3. Kivistumine


Kivistumine tavaliselt juhtub diskussiooni või vestluse ajal, kui kuulaja eemaldub vestlusest, ning lülitub välja ja muutub nagu kivikujuks. See juhtub tavaliselt siis kui kuulaja tunneb end ülekoormatuna ja vaimselt väsinuna. Selle asemel, et probleemiga tegeleda, inimene, kes on kivistumas, lõpetab vastamise ja eemaldab end vestlusest ning võib juhtuda, et ta üritab näidata nagu tal oleks kiire. Kivistumise poole pööratakse siis kui asja ei taheta enam hullemaks teha, loodetakse, et vaikimine aitab ära hoida hullema. Põhjus, miks see halb on, on see, et tavaliselt teine partner räägib edasi ja tema peas olukord eskaleerub veelgi hullemaks. Sellist käitumist palju kasutades, tekib partnerite vahele nagu kivist sein, mida võib olla tulevukus raske lõhkuda. Vastumürk kivistumisele puudub, küll aga saab seda ennetada. Ennetustöööna on vaja suhtes leppida kokku endale sobivad piirid ja tingimused, millal on lubatud tülis teha paus, et mõelda oma mõtted läbi, et asi ei eskaleeruks inetuks. Kivistumine tekibki ülekeemisel, et ülekeemist ennetada on vaja temperatuuri sättida ja leida kuldne kesktee. Kõike olulisem on kommunikeerida omavahel, kui paus on vajatud. Paus ei tähenda suhte lõppu, kuna kui mõtted uuesti selged on tuleb kaaslasele teada anda, et mure saaks omavahel ära lahendada. Füsioloogilisest mõttest soovitavad teadlased võtta puhkuseks rohkem kui 20 minutit kuna nii kaua läheb inimeste kehadel maha rahunemiseks.

Suhted on keerulised eriti veel mürgised. Oluline on meeles pidada, selline käitumine pole aktsepteeritav kellegi poolt, ei pereliikme, sõbra ega elukaaslase poolt. Mürgine suhe võib pahaaimamatult üle aja tekkida, oluline on seda märgata ja tegeleda probleemiga kohe. Võib juhtuda, et partner ei saanud ise aru, et käitub mürgiselt, kuid on valmis end muutma. Inimesed õpivad terve elu oma ning teiste vigadest, anda on vaja lihtsalt võimalus enda parandamiseks.


35 views0 comments

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page