top of page
  • Writer's pictureKertu

SOTSIAALNE: Üksildusetunne ja sellega toimetulek

Üksi olemine ei ole inimeste jaoks võõras tunne. Aeg-ajalt ongi inimesel vaja olla täiesti üksi, et keskenduda endale ja oma mõtetele. Küll aga võib inimesi kimbutada üksilduse tunne, mis ajaga ainult süveneb.


Üksindus ja üksildus on kaks erinevat tunnet.

Üksindus on üksi olemine ilma üksi tundmiseta. Üksindusega ei tunne inimene, et tal oleks midagi puudu, vaid tunneb end rahulolevana, sest üksi tuleb aeg-ajalt olla.

Üksildus aga on tunne, et elust on midagi puudu. Isegi, kui inimest ümbritseb tema pere ja sõbrad võib ta tunda end üksildasena. Üksildustunne on inimese kehas ja sellele üritatakse erinevate asjadega lahendusi leida - uued sõbrad, uued hobid, erinevad tegevused. Kuid siiski sööb see inimeselt seest, sest paljud lahendused on ainult ajutised. Üksildustunde põhjuseks võib olla mitmeid asju alustades lapsepõlvest hetk lõppenud suheteni välja. Üksildusetunne saab olla nii noortel kui ka vanadel.


Kuidas üksildusega toime tulla?


Teavusta endale üksildust

Mõista, et üksildus on tunne, mitte haigus ega fakt. Üksildusest saab saada üle ja tunda end jälle paremini.


Hinda neid, kes su ümber on

Mõtle end ümbritsevatele inimestele. Oma perele, sõpradele ja sugulastele. Nad on sinu kõrval ja tahavad ainult head. Hinda neid, kes olemas on, mitte ära taha enda ümber uusi inimesi arvates, et nemad teevad olukorra paremaks.


Tee plaane pannes need kirja ja neid täites

Pane paberile kirja asju, mida tahaksid teha ja teeksid su olemise paremaks. Neid tuleb täita ja olla sihikindel.


Võta lugemiseks mõni abistav raamat või tõmba telefoni huvitav äpp

Raamatupoodides ja raamatukogudes on palju raamatuid, mis on just eneseabi teemadel. Leia endale mõni raamat, mis aitaks mõtted viia mujale ja tekitada hea tunde.

Nutitelefonide rakenduste poes on ka palju äppe, mis aitavad erinevate helide, harjutuste ja ülesannetega. Leia poest õige kategooria ja avasta.


Räägi enda tunnetest

Me kõik tunneme end üht või teist viisi mingitel perioodidel oma elus. Kõiki tundeid enda sees hoida on raske. Seetõttu tasubki ühendust võtta mõne väga hea sõbranna/sõbraga, enda elukaaslasega, pereliikmega või psühholoogiga. Sind kuulatakse ja tunned end õige inimesega rääkides vabamalt.


16 views0 comments

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page