top of page
  • Writer's pictureCarelin

TEHIS: Mustamäe hruštšovka korteri kapitaalremondi planeerimine ja soovitused

Updated: Mar 1, 2020

Sissejuhatava soovitusena võib kohe öelda, planeerige oma kapitaalremondile rohkem aega. Kui eelmise aasta 3. augustil oma korteri võtmed saime, olime nii energiat ja hakkamist täis, et mõtlesime, et jõule saab raudselt uues korteris tähistada. Reaalsuses oli olukord 24. detsembril selline, et korteris puudus kanalisatsioon, uksed ja köök. Korterisse sisse kolisime hoopis veebruaris.


Korteri andmetest nii palju, et see on ehitatud 1965. aastal ja on kahetoaline eraldi köögiga. Võtmete kättesaamisel oli korteri olukord väga nukker. Korteris olid vahetatud ainult küttesüsteemid. Seinas oli 12 kihti tapeeti lisaks ka ajalehtede kihid, põrand kriuksus igal sammul, ning köök oli uuendamata 65. aastast, rääkimata sama aasta akendest. Elutoa säravaim täht oli terve seina suurune sektsioonkapp.


Ees ootas palju tööd, et töödel järg ära ei kaoks, koostasime listi teostavatest töödes tähtsuse järjekorras:

1. Kogu korteri sisu eemaldamine. Vanade kappide ja mööbli äraviimine. Valgustid, seina külge ehitatud kapp, koridori lakke ehitatud panipaik, köögi seintele kinnitatud kapid, gaasipliit, vana külmkapp, uksepiidad, WC-pott, WC valamu ja malmvann – sisuliselt terve korteri täielik tühjendamine;

2. Seintelt tapeedieemaldamine;

3. Täiesti uue põrandakatte paigaldamine terves korteris;

4. Uute akende tellimine kööki, magamistuppa ja elutuppa;

5. Taastamine: väiksema toa ja koridori vahelt eemaldatud seina taastamine ja ukse paigaldamine;

6. Täiesti uus vannituba;

7. Kogu elektrisüsteemi uuendamine;

8. Uus torustik vannituppa ja kööki;

9. Täiesti uus köök koos erilahendusega aknalauaga;

10. Uued uksed;

11. Seinte ja lagede värvimine.


Terve renoveerimise vältel, võttis kõige enam aega seinte korda tegemine. Meie soov oli lihtne, tahtsime valgeks värvitud seinu. Protsessina kujutas see endast ette siis tapeedi eemaldamist, seinte krohvimist ja pahteldamist ning lõpuks nende kruntimist ja värvimist. Kuna tapeedieemaldamine ei tundunud väga konti murdev ülesanne olevat, võtsime selle enda peale. Kui me esialgu mõtlesime, et teeme nii palju ise kui võimalik. Kuigi kumbki meist polnud pahteldamise ega krohvimisega kokkupuutunud, mõtlesime anda endast parima ja proovida ikka ise teha. Võiks arvata, et tapeedieemaldamine ei ole konti murdev ülesanne võttis kahest toast ja esikust tapeedi eemaldamine, kolme inimese peale kaks kuud. Arvestama peab, et kaks kuud võttis see, kuna me saime ainult nädalavahetuseti käia seda eemaldamas. Lõpuks saime aru, et see projekt on meil üle pea ja palkasime spetsialisti omale appi. Siit ka soovitus, et kui ei tea keda palgata, sõbrad ka kedagi ei oska soovitada, otsi Facebookist ehitusgruppe. Ehitusgrupid on väga kasulikud, seal leidub töömehi igale probleemile, saab küsida hinnapakkumisi või ka lihtsalt nõu teadjamate käest.


Korteri värvi valimisega otsustasime, et algul värvime kõik valgeks ning sees elades saame vaadata, mis värv tegelikult meie meelest sobiks sinna. Korteri seinad ja laed värvisime me ise, laes kasutasime Sadolini poolmatti Bindo 7 ja laes täismatti Vivacolor 3. Tegelikult ei ole vaja värvida lage ja seina eraldi värvidega eriti kui need on lihtsalt valged ja tulevikus on soov neid üle värvida, soovitus on, et valige üks universaalne ja hoiate kõvasti oma aega kokku.


Kui korteris olid seinad valgeks võõbatud ja parkett maas, oli aeg liistudeks. Kuna seinad hruštšovkades on nagu nad on, võib juhtuda, et lemmikud liistud seinale ei sobi. Oma ideaalmaailmas tahtsin korterisse tavalisi valgeid põrandaliiste, kuid kuna seinad olid kõverad pidime plastikust põrandatooni valima. Kui interneti- ja telekaableid tehnik panema tõi siis kiitis liistuvaliku üle. Ütles, et kui oleksime puidust liistud pannud, oleksime järgmine aasta neid võibolla uuesti vahetanud. Asi on nimelt sellest, et järgmisel aastal tuuakse võibolla meie majja ülikiireinternetikaabel, ning tänu sellele, et meil on plastikust liistud saab katte eemaldada ja uue kaabli sinna sisse paigutada.


Vana korteri renoveerimisega on nagu loteriiga, kunagi ei tea, mis ees ootab. Võib juhtuda, et leiad korterist vana aarde või hoopis suure peavalu. Ette ei oska keegi näha, kuid huvitav väljakutse on see siiski.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page