top of page
  • Writer's pictureKertu

VAIMNE: Kuidas käituda soolise ja seksuaalse ahistamise korral haridusasutuses


Eesti Üliõpilaskondade Liit avaldas eelmine kuu uuringu “Sooline ja seksuaalne ahistamine kõrghariduses” tulemusi, mis näitasid, et ahistamisjuhtumitega tegelemine on Eesti ülikoolides puudulik ja tudengid ei saa piisavalt abi ega nõu. Antud info on murettekitav ja hairusasutuses töötavad ning õppivad inimesed peaksid enda õigusi ja võimalusi teadma paremini.


Mis on on sooline ja seksuaalne ahistamine haridusasutuses?

Sooline ja seksuaalne ahistamine on ahistule surve tekitamine tema soo tõttu ja temaga manipuleerimine olenevalt tema soost.

Seksuaalne ahistamine on soolise võrdõiguslikkuse seaduse alusel ülikooli töötajate, tudengite, õppejõudude ja kõigi teiste asutuse liikmete vaheline soovimatu sõnaline, mittesõnaline või füüsiline seksuaalse olemusega käitumine. Samuti tegevus, mille tagajärg või eesmärk on inimest alandada, ähvardada ja tekitada temas ebameeldivat tunnet.


Mida teha juhul, kui koged seda ise või näed/kuuled teisega juhtunut?

Alustada tuleb sellest, et juhtunut ei tohiks endale hoida ega kindlasti seda häbeneda ega tunda, et peaksid vaikima. Pöördu õppenõustaja või mõne teise töötaja juurde, kes on sulle tuttavam ja nendega rääkida on mugavam.

Tallinna Ülikoolis on psühholoogid, kelle eesmärgiks on toetada üliõpilasi nii õppimises kui ka isiklikus elus ette tulevate raskustega toime tulekul. Nende kontaktid leiad siit.

Tallinna Ülikoolis on ka eetikakomitee, kelle poole pöördudes saab tudeng samuti abi. Eetikakomitee on sõltumatu seega ei tasu muretseda, et liikmed võivad olla probleemse õppejõu kolleegid ja seetõttu ei saa abi või kedagi usaldada. Eetikakomitee kohta leiab info ja kontaktid siit.

Abiks on alati sotsiaalkindlustus ohvriabi kriisitelefon numbril 116 006. Ohvriabi kriisitelefon annab kiiret abi inimestele, kes on langenud süüteo, hooletuse või halva kohtlemise ohvriks. Samuti neile, kes on kogenud füüsilist, vaimset, majanduslikku või seksuaalset vägivalda. Teenus on helistajale tasuta ning abi on tagatud ööpäevaringselt. Võimalus on jääda anonüümseks.

Kui rääkida ei ole võimalik või see tekitab ebamugavust, siis saab pöörduda ööpäevaringselt ohvriabi lehele siin, kus saab nõu küsida veebivestluse kaudu.


Kõige peamine on siiski see, et probleeme ei tohi jätta ainult enda teada ja elada nendega. Kellegagi rääkides hakkab alati parem ja enda juhtumit jagades ja sellele lahendust otsides aitatakse ka teisi tudengeid, kes võivad samuti hädas olla.


1 view0 comments

©2020 by Keskkonnad meie ümber. Proudly created with Wix.com

bottom of page